Kulczyk Foundation Facebook profile Kulczyk Foundation Instagram profile Kulczyk Foundation Linkedin profile Kulczyk Foundation YouTube profile

ŻÓŁTY TALERZ

SGGW
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Lista ŻT
  • Scenariusze
  • Kontakt
  • Strona główna
  • ›
  • Bez kategorii
  • ›
  • Warsztaty kulinarne w świetlicy „Horyzont”

Warsztaty kulinarne w świetlicy „Horyzont”

Dodano: 8 gru 2016 o 15:49:41.

W dniu 22.11.2016 w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym  „Horyzont” prowadzonym przez TPD w Koszalinie odbyły się warsztaty kulinarne dla społeczności lokalnej. Na warsztaty do naszej świetlicy przybyli zaproszeni goście p. Grażyna Kietrys przewodnicząca Rady Osiedla  Tysiąclecie, p. Jadwiga Plichta koordynator Środowiskowych Ognisk Wychowawczych Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Koszalinie, seniorki z Klubu Seniora Osiedla Tysiąclecie oraz rodzice i dzieci.

Warsztaty odbyły się pod hasłem „Uczymy się zdrowego odżywiania w każdym wieku”.  Na celu miały promowanie zdrowego odżywiania się, a także poznanie Nowej Piramidy Żywieniowej.

Część praktyczną rozpoczęliśmy od rozmowy na temat zdrowego odżywiania się oraz przedstawienia Nowej Piramidy Żywieniowej wykonanej przez naszych wychowanków.

Kolejnym etapem było wykonanie przez społeczność lokalną Piramidy – z przygotowanych składników spożywczych i nie tylko.  Powstało bardzo piękne „dzieło”, które pozwoliło na bliższe poznanie poszczególnych poziomów Nowej Piramidy Żywieniowej.

Następną częścią było zapoznanie się z Witaminami. Dowiedzieliśmy się : Co to są Witaminy? Gdzie się znajdują? Co im zawdzięczamy?

Następnie zrobiliśmy „Burzę mózgów”, w której z przygotowanych produktów wymyślaliśmy zdrowe potrawy.  Na stole znajdowały się owoce, rzodkiewki, szczypiorek , koperek, natka pietruszki, biały serek, chleb pełnoziarnisty, sałaty, ogórki, pomidory, tuńczyk w sosie własnym, jogurty naturalne, kefir, jajka, pomidory koktajlowe, szpinak, mozzarella, marchewki, szynki, kiełki rzodkiewki. Uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na dwie grupy rodzice z dziećmi oraz  zaproszeni goście.

Po intensywnej analizie  wybraliśmy do przygotowania kilka potraw. Rodzice z dziećmi wykonali sałatkę owocową, koktajle owocowo- warzywne oraz sałatkę (sałata, pomidory koktajlowe, mozzarella). Goście zaś wykonali: Twarożek z warzywami, sałatkę z tuńczykiem, jogurt naturalny z owocami, sałatkę owocową (z grejpfrutem, kiwi, oraz migdałami) oraz pełne witamin kanapki.

Kulminacją warsztatów była wspólna degustacja przygotowanych potraw, której  towarzyszyła rozmowa na temat przeprowadzonych warsztatów i tego co powinniśmy zmienić w naszym żywieniu. Pytaniem kończącym warsztaty było: Czy dostrzegamy zależność pomiędzy odżywianiem się a naszym zdrowiem. Warsztaty zakończyliśmy w milej atmosferze a goście otrzymali do domu ulotki z Piramidą Żywienia oraz zdrowe Polskie, pełne witamin jabłko.

« Wstecz

Kategorie aktualności

Ostatnie wpisy

  • Podsumowanie 2022 r. w Żółtym Talerzu Dodano 2023-01-17 23:18:43.
  • Coraz bliżej święta Dodano 2022-12-09 13:37:14.
  • KONKURS "ZDROWO NAKRĘCENI" – EDYCJA II Dodano 2022-10-27 15:56:45.
  • 9 milionów posiłków dla dzieci. Rusza 7. edycja programu Żółty Talerz Dodano 2022-09-20 23:01:01.
  • Rekrutacja do VII edycji programu Żółty Talerz Dodano 2022-07-18 19:17:40.
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Lista ŻT
  • Scenariusze
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone © Żółty Talerz 2023.
Polityka prywatności Projekt i wykonanie: Interfinity.