O programie
Żółty Talerz to największy w Polsce prywatny program wsparcia żywieniowego dzieci. Realizowany jest przez Kulczyk Foundation od 2016 r. przy współudziale największych polskich organizacji pozarządowych: diecezjalnych Caritas, Polskiego Czerwonego Krzyża, SOS Wiosek Dziecięcych oraz Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, a także trzydziestu mniejszych organizacji działających lokalnie.
To unikalny sojusz organizacji pomocowych na rzecz przeciwdziałania niedożywieniu najmłodszych Polaków.
- Ponad 7% tj. około 520 tyś. dzieci w Polsce żyje w skrajnym ubóstwie, co oznacza, że nie mają zapewnionego odpowiedniego wyżywienia.
- 11 tys. dzieci rocznie obejmowanych jest pomocą w ramach Żółtego Talerza
- Ponad 100 tys. dzieci z blisko 2,5 tys. placówek zostało objętych pomocą od początku funkcjonowania programu.
- Jego realizacja kosztowała w sumie 40,5 mln zł.
- W ramach programu wydano już ponad 10 mln posiłków.
Program realizuje następujące cele:
- Przeciwdziałanie niedożywieniu wśród dzieci w Polsce.
Kulczyk Foundation wspiera żywienie około 10 000 niedożywionych dzieci w Polsce. Cel ten realizowany jest poprzez wsparcie systemu żywienia dzieci, tj. dofinansowanie placówek wsparcia dziennego, które zapewniają dzieciom ciepłe posiłki. Wierzymy, że atmosfera troski oraz wspólne czynienie dobra pomogą dzieciom w potrzebie, a także pozytywnie wpłyną na ich nawyki żywieniowe.
- Poprawa dostępności zdrowych i dobrych jakościowo posiłków w placówkach wsparcia dziennego i świetlicach środowiskowych.
Dzięki naszemu wsparciu placówki i organizacje uczestniczące w Programie mogą kupować świeże, zdrowe i dostosowane do potrzeb dzieci produkty.
- Edukacja dla dzieci oraz opiekunek_ów, koordynatorek_ów w placówkach wspierających dzieci.
Dla dzieci: edukacja żywieniowa, kulinarna oraz równościowa, w formie warsztatów stacjonarne w Pracowni Efektu Domina oraz online. Realizujemy również wydarzenia specjalne takie jak coroczne Świąteczne Warsztaty Wypieku Piernika, Dzień Dziecka z Żółtym Talerzem czy Konkurs “Zdrowo Nakręceni”
Dla opiekunek_ów i koordynatorek_ów w placówkach wspierających dzieci: edukacja z zakresu psychologii żywieniowej, dietetyki oraz psychologii dziecięcej, realizowań w formie głównie w formie warsztatów online – tak by zapewnić jak najszerszy dostęp. Dodatkowo, by ułatwić dostęp do edukacji, przygotowaliśmy we współpracy z ekspertkami 3 scenariusze zajęć edukacyjnych dot. żywienia oraz 1 scenariusz dot. równości w kuchni.
Scenariusze znajdziecie tutaj.
Żółty Talerz to w założeniu nowy standard zmiany społecznej, sprawdzony i rekomendowany przez Kulczyk Foundation do wykorzystania w codziennej działalności placówek wsparcia dziennego, świetlicach, stołówkach itp., prowadzonych przez inne organizacje pozarządowe, instytucje centralne lub lokalne grupy obywateli.
Idea, jaką niesie ze sobą ten program, znajduje odbicie nie tylko w Polsce. Kulczyk Foundation w ramach różnych projektów wielokrotnie zapewniała wsparcie żywienia dzieci w wielu miejscach na świecie – tam, gdzie wszechobecne jest zjawisko już nie tylko niedożywienia, ale wręcz głodu. Wiemy bowiem, że zaspokojenie elementarnych potrzeb jest podstawowym warunkiem niesienia dalszej pomocy – nie tylko dzieciom, ale wszystkim, którzy potrzebują naszego wsparcia.