Kulczyk Foundation Facebook profile Kulczyk Foundation Instagram profile Kulczyk Foundation Linkedin profile Kulczyk Foundation YouTube profile

ŻÓŁTY TALERZ

SGGW
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Lista ŻT
  • Scenariusze
  • Kontakt
  • Strona główna
  • ›
  • Bez kategorii
  • ›
  • Sezon na dynię w świetlicy „Północ”

Sezon na dynię w świetlicy „Północ”

Dodano: 7 gru 2016 o 16:16:34.

Potrawy z dyni był głównym tematem listopadowych zajęć w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym ,,Północ” prowadzonym przez TPD w Koszalinie.

W warsztatach edukacyjno kulinarnych wzięło udział 35 dzieci, 18 rodziców a także Pani Kierownik Biblioteki w Koszalinie. Była to 7 godzinna edukacyjno- kulinarna przygoda!

Głównym celem zajęć było promowanie zdrowego stylu życia, zwrócenie uwagi na wartości odżywcze warzyw rzadko spożywanych oraz integracja ze środowiskiem lokalnym.

W części teoretycznej przedstawiono rolę warzyw w żywieniu oraz wartości odżywcze dyni (dyni ekologicznej), pestek z dyni, oleju z pestek dyni i właściwości lecznicze pestek. Główną bohaterką zajęć była „dynia” więc na jej cześć – zaproszony gość czyli Pani Kierownik z Biblioteki przeczytała dwa wiersze:

,,Dąb i dynia” – Ignacego Krasickiego oraz
,,Drzewko na niepewny Żywot,, – Mikołaja Reja.

Ponieważ wiersze były pisane językiem staropolskim zostały dodatkowo szczegółowo omówione i przeanalizowane.

Część praktyczna zajęć została podzielona na dwa etapy:

W pierwszym etapie dzieci zostały podzielone na 2 grupy i przystąpiły do przygotowania zupy z dyni oraz dżemu dyniowo- morelowego. Do dyspozycji miały piękne pomarańczowe dynie z ogrodu, które pokroiły w kostkę. Do zupy obrały jeszcze inne warzywa (cebulę, marchew, pietruszkę) a do dżemu przygotowały suszone morele. Po ugotowaniu zupa została zblendowana i doprawiona mlekiem kokosowym, solą oraz kolorowym pieprzem.

Dżem z dyni po ugotowaniu również został zblendowany i doprawiony pomarańczową galaretką. Następnie do wcześniej wyparzonych słoiczków pod okiem wychowawcy dzieci nalewały gorący dżem.

Do drugiego etapu w części praktycznej przystąpili rodzice z dziećmi oraz zaproszony gość. Rozpoczęto degustacją dżemu dyniowo- morelowego z ciemnym pieczywem i masłem. Następnie rodzice przystąpili z wielkim zaangażowaniem do przygotowania ciasta dyniowo- marchewkowego. Dzieci natomiast bacznie obserwowały poczynania swoich rodziców śmiejąc się i żartując do woli.

Z przygotowanych produktów czyli: Królowej dyni, marchwi, mąki, przypraw korzennych, jajek, oleju, proszku i sody wykonali ciasto według przepisu. W czasie pieczenia ciasta odbyła się krótka pogadanka na temat przepisów kulinarnych oraz wymiana zdań na temat właściwości odżywczych i leczniczych dyni. Po upieczeniu ciasto zostało udekorowane i skonsumowane z konfiturą malinową.

Podsumowaniem i zakończeniem warsztatów było zachęcenie dzieci i rodziców do analizy własnego sposobu żywienia oraz pytań: Co należałoby zmienić? Jakie są moje nawyki żywieniowe?

« Wstecz

Kategorie aktualności

Ostatnie wpisy

  • Podsumowanie 2022 r. w Żółtym Talerzu Dodano 2023-01-17 23:18:43.
  • Coraz bliżej święta Dodano 2022-12-09 13:37:14.
  • KONKURS "ZDROWO NAKRĘCENI" – EDYCJA II Dodano 2022-10-27 15:56:45.
  • 9 milionów posiłków dla dzieci. Rusza 7. edycja programu Żółty Talerz Dodano 2022-09-20 23:01:01.
  • Rekrutacja do VII edycji programu Żółty Talerz Dodano 2022-07-18 19:17:40.
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Lista ŻT
  • Scenariusze
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone © Żółty Talerz 2023.
Polityka prywatności Projekt i wykonanie: Interfinity.