,,Sezon na dynię” i potrawy z dyni to…
Dodano: 23 lis 2016 o 11:09:01.,,Sezon na dynię” i potrawy z dyni to główny temat listopadowych zajęć w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym ,,Północ” , który odbył się 17 listopada 2016 roku. W warsztatach edukacyjno – kulinarnych uczestniczyli rodzice, dzieci a także Pani Kierownik Biblioteki w Koszalinie.
Głównym celem zajęć było promowanie zdrowego stylu życia , zwrócenie uwagi na wartości odżywcze warzyw rzadko spożywanych oraz integracji ze środowiskiem lokalnym. W części teoretycznej przedstawiono rolę warzyw w żywieniu , wartości odżywcze dyni, dyni ekologicznej, pestki dyni, olej z pestek dyni
i właściwości lecznicze pestek. W części praktycznej dzieci przyrządziły zupę z dyni oraz dżem dyniowo – morelowy.
Rodzice również przystąpili do przygotowania ciasta dyniowo – marchewkowego.
Podsumowaniem i zakończeniem warsztatów było zachęcenie dzieci i rodziców do analizy własnego sposobu żywienia oraz pytań: Co należałoby zmienić? oraz Moje nawyki żywieniowe. #żółtytalerz