Jem, bo zdrowe w Miłakowie
Dodano: 24 cze 2019 o 12:45:30.Do tego, że warto jeść zdrowo przekonujemy w naszym programie Żółty Talerz. Tym razem sprawdziliśmy, jak zasady Żółtego Talerza są stosowane w Zespole Szkolno-Przedszkolnych im. Jana Pawła II w Miłakowie.
To już nasza kolejna wizyta w tej placówce i wiemy, że tutaj dzieci bez grymaszenia, z apetytem jedzą zdrowe przekąski i obiady. Chociaż nie zawsze było tak różowo to już od 1,5 roku panie kucharki gotują według naszej listy zdrowych produktów. Tutaj zdrowe jedzenie staje się dobrym obyczajem, modą, nawet hobby a nie przymusem.
Tym razem czy menu jest zgodne z naszą listą, sprawdziliśmy wspólnie z Ewą Drzyzgą i jej programem 36,6. Ekipa próbowała dowiedzieć czy dzieci jedzą te zdrowe obiady czy zostawiają nietknięte czy dopytują o kotlety w panierce i batony z automatu.
– Nie ma takiej opcji – tłumaczyła Pani Alina Karczewska, kierownik świetlicy. – Nasze świetlicowe dzieci każdego dnia, przebrane za warzywa i owoce z koszykami pełnymi zdrowych przekąsek częstują wszystkich na przerwach.
Cały dzień takie owocowo-warzywne kosze z produktami od okolicznych rolników czekają na uczniów i nauczycieli.
W świetlicy organizowane są warsztaty zdrowego jedzenia, dzieci robią czekoladki kokosowe, słodycze z kaszy jaglanej. Nikt nie tęskni za automatami, które dawno zniknęły ze szkolnych korytarzy.
Jak przekonać do zdrowego jedzenia? Są na to sposoby. Jemy przede wszystkim oczami, nieciekawa papka nie przekona dzieciaków do jedzenia.
– Szpinak?
– Fuuuu
– No to może kopytka Shreka?
– Kiedyś dzieci specjalnie za szpinakiem nie przepadały, teraz kiedy do zwykłych kopytek dodajemy zmielony szpinak bardzo chętnie jedzą, wszystko znika z talerzy – opowiada pani Alina.
Dawniej dzieci nie sięgały także po surowe warzywa i owoce w skórce, więc to wszystko teraz jest obrane, pokrojone i ładnie ułożone. Do warzyw dodawane są kolorowe dipy i już mamy apetyczne danie. Ryż z warzywami? Trzeba tylko ładnie poukładać wszystko na talerzu, ożywić kolorami, zielonym groszkiem, marchewką i znów nie wiadomo kiedy zniknie z talerzy…
Tych, którzy na własne oczy chcą zobaczyć, jakie patenty na zdrową kuchnię mają w Miłakowie ,zapraszamy do oglądania programu Ewy Drzyzgi.
Odcinek 36,6 z Miłakowa będzie można zobaczyć na antenie TVN po wakacjach.
Foto: Rafał Hubacz