Debata na temat systemu żywienia dzieci w polskich szkołach
Dodano: 22 lis 2019 o 23:35:56.Jak wygląda system żywienia dzieci w polskich szkołach? Co zrobić, aby zmienić go na lepsze? Jaka jest rola edukacji żywieniowej? Na te tematy rozmawiali uczestnicy debaty zorganizowanej 22 listopada w Pracowni Domina przez Kulczyk Foundation. W spotkaniu udział wzięły ekspertki wspierające Program Żółty Talerz, dyrektorzy szkół oraz przedstawiciele placówek edukacyjnych, a także Kamil Nowak, który jako Blog Ojciec często porusza temat zdrowego żywienia w szkołach. Dyskusję moderowała Ewa Drzyzga – dziennikarka TVN, prowadząca programu „36,6″.
– Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży warunkuje optymalny wzrost i rozwój organizmu oraz jest ważnym elementem prewencji wielu chorób zależnych od diety. Za zapewnienie takiego żywienia odpowiadają rodzice, jednak w przypadku dzieci uczęszczających do placówek opiekuńczo-wychowawczych istotną rolę odgrywają też nauczyciele i opiekunowie. Jeśli dziecko spędza tam wiele godzin, to oczekuje się, by w ramach opieki zapewnić mu także optymalne żywienie. Aby prawidłowo planować i organizować żywienie dzieci, potrzebna jest wiedza i świadomość żywieniowa – mówiła dr hab. Anna Harton z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ekspertka merytoryczna Programu Żółty Talerz.
Program Żółty Talerz został uruchomiony kilka lat temu, aby budować standard wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce. Genezą programu było wsparcie systemu żywienia poprzez finansowanie oraz współfinansowanie posiłków, a także dbanie o poprawę ich jakości. W ramach programu stworzono Listę Żółtego Talerza, na której znalazły się tylko pełnowartościowe produkty; przeszkolono koordynatorów programu, aby nie tylko wiedzieli jakie potrawy wpływają na zdrowy rozwój dzieci, ale umieli je przyrządzać; wraz z SGGW opracowano scenariusze lekcji dla różnych grup wiekowych dotyczące zdrowego żywienia; przygotowano również atrakcyjne graficzne materiały edukacyjne, które mogą służyć dzieciom, nauczycielom oraz rodzicom w przyswojeniu wiedzy na temat zdrowego żywienia. Żółty Talerz to także warsztaty kulinarne, w tym roku prowadzone dla dzieci przez Jana Kuronia oraz konkurs „Daj przepisa”, którego ambasadorem jest Michel Moran. Jednak mimo regularnych i aktywnych działań, wciąż pozostaje wiele do zrobienia, aby dzieci jadły regularnie, ale przede wszystkim zdrowo.