Kulczyk Foundation Facebook profile Kulczyk Foundation Instagram profile Kulczyk Foundation Linkedin profile Kulczyk Foundation YouTube profile

ŻÓŁTY TALERZ

SGGW
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Scenariusze
  • Kontakt
  • Strona główna
  • ›
  • Przepisy
  • ›
  • Zupa z czerwonej soczewicy z batatami i mlekiem kokosowym

Zupa z czerwonej soczewicy z batatami i mlekiem kokosowym

Dodano: 13 Lip 2018 o 15:55:27.

SKŁADNIKI
4 porcje

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, ostrej papryki, słodkiej papryki, suszonego oregano
  • 1 i 1/2 litra bulionu
  • 1 batat
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • płatki chili (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek a po chwili pokrojonego w półplasterki pora, podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać przyprawy oraz przepłukaną soczewicę i mieszając smażyć przez pół minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę batata oraz przecier pomidorowy. Przykryć i gotować ok. 25 minut.
Dodać mleko kokosowe i wymieszać. Podawać posypując listkami świeżej kolendry i opcjonalnie płatkami chili.

www.kwestiasmaku.com

« Wstecz

Kategorie aktualności

Ostatnie wpisy

  • Paczki świąteczne Dodano 2021-04-02 00:22:39.
  • Wspólne gotowanie to najlepsza zabawa! Dodano 2021-03-30 22:43:03.
  • Wiemy co jest zdrowe! Dodano 2021-03-22 11:55:08.
  • Wyniku konkursu „Kreatywne gotowanie z Wandą” Dodano 2021-02-15 22:50:21.
  • Dzień Babci i Dziadka Dodano 2021-01-20 16:00:46.
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Scenariusze
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone © Żółty Talerz 2021.
Polityka prywatności Projekt i wykonanie: Interfinity.