Kulczyk Foundation Facebook profile Kulczyk Foundation Instagram profile Kulczyk Foundation Linkedin profile Kulczyk Foundation YouTube profile

ŻÓŁTY TALERZ

SGGW
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Scenariusze
  • Kontakt
  • Strona główna
  • ›
  • Przepisy
  • ›
  • Zupa z czerwonej soczewicy z batatami i mlekiem kokosowym

Zupa z czerwonej soczewicy z batatami i mlekiem kokosowym

Dodano: 13 Lip 2018 o 15:55:27.

SKŁADNIKI
4 porcje

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, ostrej papryki, słodkiej papryki, suszonego oregano
  • 1 i 1/2 litra bulionu
  • 1 batat
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • płatki chili (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek a po chwili pokrojonego w półplasterki pora, podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać przyprawy oraz przepłukaną soczewicę i mieszając smażyć przez pół minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę batata oraz przecier pomidorowy. Przykryć i gotować ok. 25 minut.
Dodać mleko kokosowe i wymieszać. Podawać posypując listkami świeżej kolendry i opcjonalnie płatkami chili.

www.kwestiasmaku.com

« Wstecz

Kategorie aktualności

Ostatnie wpisy

  • Kreatywne gotowanie z Wandą Dodano 2021-01-15 00:20:35.
  • Ferie z Żółtym Talerzem Dodano 2021-01-05 13:26:00.
  • Mikołajki z Żółtym Talerzem! Dodano 2020-12-07 22:17:53.
  • Żółty Talerz gotuje online! Dodano 2020-12-03 13:21:04.
  • Śniadanie na 5! Dodano 2020-11-27 13:16:43.
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Scenariusze
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone © Żółty Talerz 2021.
Polityka prywatności Projekt i wykonanie: Interfinity.