Zupa z czerwonej soczewicy z batatami i mlekiem kokosowym
Dodano: 13 lip 2018 o 15:55:27.SKŁADNIKI
4 porcje
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, ostrej papryki, słodkiej papryki, suszonego oregano
- 1 i 1/2 litra bulionu
- 1 batat
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml mleka kokosowego
- świeża kolendra
- płatki chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek a po chwili pokrojonego w półplasterki pora, podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać przyprawy oraz przepłukaną soczewicę i mieszając smażyć przez pół minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę batata oraz przecier pomidorowy. Przykryć i gotować ok. 25 minut.
Dodać mleko kokosowe i wymieszać. Podawać posypując listkami świeżej kolendry i opcjonalnie płatkami chili.