Zielone ogórki – wiosenna eksplozja witaminowa w ramach…
Dodano: 27 mar 2017 o 18:34:41.Zielone ogórki – wiosenna eksplozja witaminowa w ramach projektu „Żółty Talerz”. Dzieci na zajęciach edukacyjnych na parapetach okiennych założyły zielone ogródki. Posadziły szczypiorek, rzeżuchę oraz zasiały różnego rodzaju kiełki. Na zajęciach komputerowych wyszukiwały informacji o walorach odżywczych zasianych i zasadzonych roślin. Szczypiorek, rzeżucha, kiełki były dodatkiem do codziennych kanapek – wzbogacały w ten sposób wartość witaminowo-mineralną posiłku. Sprawując opiekę nad roślinami uczyły się systematyczności, porządku, obowiązkowości.
Warsztaty edukacyjne dla dzieci – Kolorowy parasol ochronny dla zdrowia. Soki, koktajle, sałatki owocowo-warzywne. W naszej świetlicy kolorowym wiosennym parasolem ochronnym były: koktajle owocowo-warzywne, soki, szaszłyki warzywne. Dzięki wsparciu programu „Żółty Talerz” zakupiliśmy blender – kolejne urządzenie ułatwiające przygotowywanie smacznych posiłków. Kreatywność smaków, kolorów, różnorodnych dodatków Dzieci z wielką ciekawością i zainteresowaniem tworzyły zaskakując kombinacje połączeń owoców lub warzyw. Stworzyły wykres owoców i warzyw najbogatszych w witaminy C, A, D, B oraz sole mineralne (potas, wapń). Nauczyły się obsługi blendera, zachowania ostrożności, właściwych relacji w grupie (np. proszę, dziękuję). Były to jedne z ciekawszych zajęć, na których dzieci miały okazję poznać nowe smaki. #zoltytalerz