Kulczyk Foundation Facebook profile Kulczyk Foundation Instagram profile Kulczyk Foundation Linkedin profile Kulczyk Foundation YouTube profile

ŻÓŁTY TALERZ

SGGW
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Lista ŻT
  • Scenariusze
  • Kontakt
  • Strona główna
  • ›
  • Facebook
  • ›
  • ,,ZDROWIE MAM W GŁOWIE WZMOCNIJ SWOJĄ ODPORNOŚĆ” Dnia…

,,ZDROWIE MAM W GŁOWIE WZMOCNIJ SWOJĄ ODPORNOŚĆ” Dnia…

Dodano: 16 mar 2017 o 11:51:22.

,,ZDROWIE MAM W GŁOWIE
WZMOCNIJ SWOJĄ ODPORNOŚĆ”

Dnia 15.03.2017r. W Publicznej Szkole Podstawowej w Łosiowie po raz kolejny spotkali się uczestnicy projektu ,,Żółty Talerz” finansowanego przez Kulczyk Foundation, a realizowanego przez Polski Czerwony Krzyż w Brzegu. Tym razem odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem: ,,Zdrowie mam w głowie, wzmocnij swoją odporność”. Pani dietetyk Weronika Szumlak opowiedziała dzieciom oraz ich rodzicom o witaminach odpowiedzialnych za odporność ludzkiego organizmu oraz wskazała, w których owocach, warzywach, artykułach spożywczych można zaleźć ich najwięcej. Na przykład witaminę D można pozyskać dzięki promieniom słonecznym pod warunkiem, że w tym czasie nie będziemy posmarowani kremem z filtrem. Najwięcej witaminy D zawierają tłuste ryby morskie, takie jak węgorz, łosoś, śledź i makrela. Aby zapewnić sobie dawkę 1000 j.m. witaminy D należałoby codziennie zjadać np. 200 g pieczonego łososia lub aż 660 g makreli. Osoby, które nie lubią ryb mogą znaleźć witaminę D w innych produktach, ale są to dużo mniej wartościowe źródła. Żeby dostarczyć do organizmu dawkę 1000 j.m. witaminy D z innych produktów niż ryby, należałoby codziennie zjadać np. 20 jajek, kilka kilogramów sera żółtego lub wypić ponad 80 litrów mleka. Dowiedzieliśmy się, że inne witaminy odpowiedzialne za odporność organizmu to: A, C, E, B6. W trakcie warsztatów dzieci wraz z rodzicami przygotowywały zdrowe potrawy wykorzystując przepisy i składniki rozdane przez panią dietetyk. Najprzyjemniejszym momentem spotkania była degustacja pysznych sałatek, deserów, koktajli. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem. Przepisy na facebooku PCK Brzeg.
Promocja zdrowego stylu życia jest jednym z zadań statutowych Polskiego Czerwonego Krzyża, które systematycznie realizujemy w szkołach i przedszkolach.

« Wstecz

Kategorie aktualności

Ostatnie wpisy

  • Wyniki konkursu "ZDROWO NAKRĘCENI" II Edycja Dodano 2023-02-03 13:42:09.
  • Podsumowanie 2022 r. w Żółtym Talerzu Dodano 2023-01-17 23:18:43.
  • Coraz bliżej święta Dodano 2022-12-09 13:37:14.
  • KONKURS "ZDROWO NAKRĘCENI" – EDYCJA II Dodano 2022-10-27 15:56:45.
  • 9 milionów posiłków dla dzieci. Rusza 7. edycja programu Żółty Talerz Dodano 2022-09-20 23:01:01.
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Lista ŻT
  • Scenariusze
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone © Żółty Talerz 2023.
Polityka prywatności Projekt i wykonanie: Interfinity.