Wodzisław Śląski chwali Żółty Talerz! Dziękujemy i gratulujemy!
Dodano: 13 mar 2017 o 11:38:35.Bardzo miła wiadomość. Gazeta Wodzisławska opisuje sukcesy programu Żółty Talerz! Na terenie miasta bardzo wiele zmieniło się, jeśli chodzi o edukację żywieniową dzieci. No i jeśli chodzi o dostęp świeżych owoców oraz warzyw. Bardzo pomaga samo miasto oraz lokalny biznes, który zorganizował m.in. darmowy transport żywności!
Gazeta Wodzisławska pisze: „Zespół Szkolno – Przedszkolny nr 4 od listopada 2016 r. uczestniczy w programie wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce „Żółty talerz”. To wspólny program uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Celem programu jest dofinansowanie dożywiania dzieci przez zapewnienie zdrowego, pełnowartościowego posiłku oraz aktywizacja społeczności lokalnej wokół stołówki tj. Stowarzyszenia „Razem na Szybiku” oraz firmy POL – EKO Aparatura. „Żółty talerz” to nie tylko program dożywiania, ale również kształcenia i wyrabiania właściwych nawyków żywieniowych.
W ramach realizacji programu wszystkie placówki przedszkolne oraz szkoły podstawowe z terenu Wodzisławia Śląskiego otrzymały owoce i warzywa dzięki współpracy ze Służbami Komunalnymi Miasta Wodzisławia Śląskiego. Partnerem, który zapewnia bezpłatny przywóz artykułów żywnościowych ze Śląskiego Banku Żywności w Chorzowie do Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 4 jest firma POL – EKO Aparatura.
– Poprzez udział w programie uczniowie korzystają ze sponsorowanego posiłku, a kuchnia naszej placówki została doposażona w nowoczesny sprzęt gastronomiczny. Nauczyciele wraz z uczniami podejmują szereg działań z zakresu edukacji żywieniowej m. in. udział w akcji ogólnopolskiej „Śniadanie daje moc”, lekcje wychowawcze na temat wartości odżywczych wybranych produktów oraz ich zastosowanie i sposoby przetwarzania w gospodarstwie domowym – mówią organizatorzy przedsięwzięcia. Uczestnicy koła przyrodniczo-ekologicznego wykonali prezentacje multimedialne pt. „Problem głodu i niedożywienia na świecie”, „Jak nie marnować jedzenia?”. Dzieci przedszkolne przygotowały „bombę witaminową” w postaci szaszłyków i soków owocowo-warzywnych oraz wykonały stworki z owoców egzotycznych.”