Kulczyk Foundation Facebook profile Kulczyk Foundation Instagram profile Kulczyk Foundation Linkedin profile Kulczyk Foundation YouTube profile

ŻÓŁTY TALERZ

SGGW
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Lista ŻT
  • Scenariusze
  • Kontakt
  • Strona główna
  • ›
  • Kulczyk Foundation
  • ›
  • Warsztaty Żółtego Talerza w rozkwicie!

Warsztaty Żółtego Talerza w rozkwicie!

Dodano: 26 cze 2018 o 10:29:03.

Na półmetku warsztatów dla Koordynatorów programu Żółty Talerz możemy powiedzieć z dumą: razem robimy świetną robotę. O tylu dowodach poświęcenia, oddania, bezinteresownej pomocy i zaangażowania dawno nie słyszeliśmy.

Te spotkania są pełne wzruszających opowieści – o wolontariuszach, o karmieniu dzieci niepełnosprawnych, o pokonywaniu barier, czasem samej i samego siebie. O miłości do innych 🙂

W Pracowni Efektu Domina odbywa się pierwsza seria warsztatów dla Koordynatorów Programu pod nazwą „Zdrowe odżywanie z programem Żółty Talerz”. Jej celem jest podsumowanie II edycji Programu oraz wzbogacenie wiedzy i umiejętności Koordynatorów.

Warsztaty składają się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Tę pierwszą wypełnia wykład o zdrowym odżywianiu dzieci i młodzieży przygotowany i prowadzony przez dr Annę Harton oraz dr Joannę Myszkowską-Ryciak, ekspertki z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Panie ekspertki dzielą się swoją wiedzą nt. norm w żywieniu zbiorowym, bilansowaniu posiłków, właściwych racji pokarmowych dla dzieci i młodzieży oraz o zdrowym odżywianiu wg Światowej Organizacji Zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem ograniczania cukru i soli w potrawach.

W części drugiej warsztatów Koordynatorzy …gotują. Tak, pod czujnym okiem kucharzy-praktyków Koordynatorzy gotują. Zajęcia są koedukacyjne, gotują obok siebie panie i panowie, księża, zakonnice, osoby w każdym wieku. Wszyscy w ochronnych fartuszkach Żółtego Talerza. Jak łatwo się domyślić jest przy tym sporo zabawy. Podstawą menu jest „Lista produktów Żółtego Talerza” – gwarancja, że posiłki są zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a dzięki kreatywności gotujących – smaczne i atrakcyjne dla oczu. No więc powstały: nadziewane warzywami pączki z mąki gryczanej, kulki mocy z kaszy jaglanej, nowe warianty surówek, sałat (np. z surowego kalafiora) oraz zup, pełnych kolorowych, apetycznych jarzyn. Pysznie i zdrowo.

A w kuchni, jak to w kuchni – wiele rozmów, oczywiście najwięcej o dzieciach, jedzeniu, pomaganiu. „A jak zachęcacie dzieci do jedzenia warzyw?” „A co można jeszcze zrobić z mąki ryżowej?” „A jak załatwiacie sprawy w zarządzie?”. Nieoceniona okazała się być wymiana doświadczeń i praktyk. Dzięki temu Koordynatorzy wrócą do swoich placówek mądrzejsi o dokonania swoich koleżanek i kolegów.

Kolejne warsztaty zaraz po wakacjach. Bądźmy w kontakcie!

« Wstecz

Kategorie aktualności

Ostatnie wpisy

  • W pracowni Efektu Domina już Wielkanoc! Dodano 2023-04-05 20:48:52.
  • Warsztaty z psychologiem w programie Żółty Talerz Dodano 2023-03-16 23:17:22.
  • Czy fast food może być zdrowy? Dodano 2023-03-09 17:25:01.
  • Dzieci ze Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas Diecezji Siedleckiej w Parczewie w Pracowni Efektu Domina Dodano 2023-03-07 17:03:08.
  • Tłusty czwartek 🍩🧁🍪🍰 Dodano 2023-02-16 23:23:10.
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Lista ŻT
  • Scenariusze
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone © Żółty Talerz 2023.
Polityka prywatności Projekt i wykonanie: Interfinity.