Warsztaty literacko-kulinarne W ramach promocyjnych oddziaływań edukacyjnych prowadzonych…
Dodano: 26 kw. 2017 o 18:36:52.Warsztaty literacko-kulinarne
W ramach promocyjnych oddziaływań edukacyjnych prowadzonych przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 dzieci zostały zaproszone na bezpłatne warsztaty literacko-kulinarne, które przeprowadzone były w profesjonalnych pracowniach przez instruktora pana Aleksandra Kostanka. Warsztaty miały charakter interaktywny. Oprócz wiedzy historycznej (prezentacja multimedialna) np. pierwsze wydawnictwa książek kucharskich, sprzęt gospodarstwa domowego – dzieci pod okiem nauczyciela wykonywały i spożyły wspólne następujące potrawy:
1. „Z ziemi włoskiej do polskiej” – zabajone z malinami. Według oryginalnych receptur Paula Tremo i Jana Szyttlera.
2. „Fajna babka” – babka drożdżowa według oryginalnej receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Zdobyta wiedza, umiejętności praktyczne, współpraca w grupie to ziarenko do rozwoju zainteresowań dokonywania właściwych wyborów, właściwego zagospodarowania czasu wolnego z rodziną.
W warsztatach wzięło udział 28 dzieci (dwie grupy po 14 osób).#zoltytalerz