Warsztaty kulinarne w ognisku wychowawczym „Przystań”
Dodano: 7 gru 2016 o 13:55:44.Warsztaty dla dzieci odbyły się w 4 listopada. Uczestniczyło w nich 35 wychowanków środowiskowego ogniska wychowawczego PRZYSTAŃ prowadzonego przez TPD w Koszalinie. Gośćmi a zarazem prowadzącymi spotkanie były: pani dietetyk Matylda Grygorcewicz oraz p. Barbara Grygorcewicz.
Zajęcia składały się z dwóch części. Pierwszą z nich była prezentacja dotycząca źródeł oraz roli poszczególnych witamin w organizmie człowieka. Po zgłębieniu wiedzy na ten temat rozpoczęto drugą część zajęć, czyli wspólne przygotowanie koktajli owocowa-warzywnych. Dzieci zostały podzielone na 4 grupy. W każdej z grup wyznaczony został „lider”, którego zadaniem było rozdzielanie prac na członków grupy, podczas przygotowywania koktajli oraz utrzymanie porządku.
Każda z grup otrzymała po kilka przepisów na koktajle. Zadaniem każdej grupy było wybranie przepisu, który najbardziej im odpowiada. Następnie szefowie grup zostali zaangażowani do przygotowania niezbędnych artykułów (czekających w świetlicowej kuchni). Po skompletowaniu wszystkich niezbędnych składników „szefowie” wrócili do swoich grup i podzielili prace. Dzieci zajmowały się takimi zadaniami jak: mycie owoców, obieraniu owoców i warzyw, pomocy w nakładaniu owoców do blendera. Po przygotowaniu każdego z koktajli wychowawczynie nalewały je do plastikowych kubeczków i przekazywały dzieciom do spróbowania. Oto 4 koktajle, które przypadły dzieciom do gustu: egzotyczny, na pobudkę, warzywno- owocowy wymiatacz oraz koktajl na bazie herbaty. Cieszyły się one bardzo dużą popularnością i bardzo dzieciom smakowały.
Uważamy, że warsztaty zakończyły się sukcesem, gdyż dzieci planowały jakie koktajle będą robić w domu!