Warsztaty dla koordynatorów Żółtego Talerza
Dodano: 29 sie 2021 o 00:34:12.Po długiej przerwie spowodowanej obostrzeniami wróciliśmy z cyklem spotkań dla koordynatorów i osób bezpośrednio odpowiedzialnych za realizację programu Żółty Talerz w placówkach.
W ramach prowadzonych warsztatów uczestnicy wzięli udział w ciekawym wykładzie z tematu Zdrowego odżywiania oraz Zaburzeń odżywiania i masy ciała w praktyce. Wykład poprowadziła dr hab. Joanna Myszkowska – Ryciak z Katedry Dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
W ramach prowadzonych warsztatów chcemy przekazać koordynatorom i osobom odpowiedzialnym za żywienie w placówkach niezbędną wiedzę z zakresu żywienia, która ma na celu poprawę żywienia dzieci, naukę prawidłowych nawyków oraz zapobieganie i zmniejszenie występowanie otyłości i niedożywienia.
W tym cyklu zajęć szczególnie skupiliśmy się na zaburzeniach żywienia i masy ciała, które u dzieci spotyka się w ostatnich latach bardzo często. Jeśli w porę nie zareagujemy, mogą doprowadzić do wielu nieprzyjemnych konsekwencji, które maja ogromne znaczenie dla młodych rozwijających się organizmów.
W części praktycznej uczestnicy warsztatów wzięli udział w zajęciach kulinarnych prowadzonych przez Inessę Kim znaną szefową kuchni. W trakcie zajęć uczestnicy przygotowali cztery pyszne dania. Poprzez wspólne gotowanie chcemy zainspirować ale również pokazać, że przygotowanie zdrowego i pełnowartościowego posiłku to nic trudnego i nie zajmuje dużo czasu.