Warsztaty dla koordynatorów – III edycja!
Dodano: 8 lis 2018 o 22:22:37.Koordynatorzy Żółtego Talerza spotykają się po raz kolejny, żeby rozwijać swoją wiedzę i szkolić umiejętności z zakresu zdrowego żywienia dzieci. III edycja warsztatów dla koordynatorów to dwa tematy przewodnie: „Zdrowe odżywianie dla dzieci i młodzieży” oraz „Cukier krzepi? Wszystko co trzeba wiedzieć o cukrze”.
Głównym celem realizowanych warsztatów jest promocja zdrowych nawyków żywieniowych, podniesienie świadomości prozdrowotnej oraz inspirowanie do wprowadzenia pozytywnych zmian w nawykach żywieniowych dzieci.
Podobnie jak w poprzednich edycjach, prowadzone warsztaty mają formę zajęć teoretycznych połączonych z częścią praktyczną.
W ramach zajęć teoretycznych eksperci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego szczegółowo omawiają od czego należy rozpocząć zmianę nawyków żywieniowych, jakie produkty warto włączyć do codziennej diety oraz jakie nawyki należy zmienić. Ponadto prowadzący szczególnie zwracają uwagę na zmianę zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze w zależności od wieku dziecka.
Obecnie realizujemy dwa tematy:
– Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży
– Cukier krzepi? Wszystko co trzeba wiedzieć o cukrze
Od maja skupimy się na zdrowych i pełnowartościowych przekąskach dla dzieci i młodzieży oraz wnikliwie przyjrzymy się etykietom popularnych produktów żywnościowych.
Poprzez naukę zdrowych nawyków żywieniowych, uczymy, wspieramy i motywujemy do zmian na lepsze! Zdrowa zbilansowana dieta, bogata w pełnowartościowe produkty przekłada się na zdrowie i jakość życia naszych najmłodszych.
W części praktycznej warsztatów uczestnicy mają możliwość wspólnego gotowania i przygotowania zdrowych posiłków pod okiem wykwalikowanych szefów kuchni. W trakcie warsztatów przekazujemy wiele cennych i praktycznych informacji. Potrawy przyrządzone przez uczestników przygotowywane są na podstawie Listy produktów Żółtego Talerza.
Szacujemy, że w III edycji warsztatów, które trwają od października 2018 do czerwca 2019 roku, uda nam się przeszkolić łącznie ponad 630 osób.