W ramach programu #żółtytalerz w okresie ferii dzieci…
Dodano: 3 lut 2017 o 21:53:42.W ramach programu #żółtytalerz w okresie ferii dzieci uczestniczyły w warsztatach:
„Słodkie warsztaty dla dzieci ”
W warsztatach wzięło udział 37 dzieci , podzielonych na dwie grupy. Warsztaty odbyły się w Technikum Gastronomicznym. Wystosowaliśmy pismo do Dyrekcji Szkoły, że realizujemy program „Dożywianie Dzieci w Polsce” prosząc o możliwość zorganizowania dla naszych podopiecznych warsztatów edukacyjnych. Dyrekcja szkoły bardzo chętnie wyraziła zgodę na zorganizowanie takich zajęć w swoich salach gastronomicznych. Zaproponowano nam termin zajęć i zaproszono dzieci na słodkie warsztaty. Udział w był bezpłatny. Dzieci wraz z uczniami szkoły stanęły przy stanowiskach pracy Pod ich kierunkiem wykonały, upiekły i ozdobiły własne ciasteczka. Podczas spotkania zapoznały się z zasadami higieny pracy na stanowisku gastronomicznym. Poznali różne przepisy na słodkie ciasteczka. Własnoręcznie łączyli produkty, wałkowały, wycinały ciasteczka. Zajęcia dzieciom bardzo się podobały, sprzyjały integracji, rozwijały kreatywność , pobudzały ich wyobraźnię . Dyrekcja oraz uczniowie szkoły otrzymali podziękowania.
„ Od ziarenka do pizzy ” warsztaty dla dzieci i rodziców
Warsztaty odbyły się w pizzerii Fiero. W zajęciach wzięło udział łącznie 46 osób (40 dzieci i 6 rodziców). Odbyły się dwa spotkania – po 2, 5 godziny. Dzieci pod kierunkiem pizzermanów najpierw poznali proces produkcji pizzy – zwiedzając zakład
Z przygotowanych produktów, pod okiem pizzermanów, tworzyli własna kompozycje pizzy z różnymi dodatkami. Podczas warsztatów poznali jak przygotować, tzn. z jakich zdrowych produktów można zrobić smaczną i niedrogą pizzę np. na urodziny. Na zakończenie otrzymali dyplomy „ Młodszego Pizzermana”. W spotkaniu, jako obserwatorzy, brali udział rodzice.
Podczas konsumpcji poznali sztukę krojenia podawania pizzy oraz stosowania dodatków.