Kulczyk Foundation Facebook profile Kulczyk Foundation Instagram profile Kulczyk Foundation Linkedin profile Kulczyk Foundation YouTube profile

ŻÓŁTY TALERZ

SGGW
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Lista ŻT
  • Scenariusze
  • Kontakt
  • Strona główna
  • ›
  • Kulczyk Foundation
  • ›
  • TPD w Pracowni Efektu Domina

TPD w Pracowni Efektu Domina

Dodano: 26 lip 2018 o 10:16:39.

Pierwsze wakacyjne warsztaty dla dzieci już za nami. 6 i 7 lipca w Pracowni Efektu Domina gościliśmy dzieci i młodzież przebywające w Serocku na koloniach Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. To oczywiście uczestnicy naszego programu Żółty talerz – ale skoro pojawili się blisko Warszawy, musieliśmy wykorzystać czas na spotkanie.

Warsztaty składały się z dwóch części. Najpierw dzieci obejrzały film o Johnie Samsonie, bohaterze malawijskiego Odcinka Domina. John ma dzisiaj 18 lat, marzy by zostać lekarzem. Następnie dzieci odbyły krótki warsztat o mocnych stronach człowieka i jak wiele od nich zależy. Odkrywały swoje mocne strony i układały z nich superbohaterów.

W drugiej części spotkania odbyły się warsztaty kulinarne. Temat? Oczywiście kuchnia Malawi, a w każdym razie tyle, ile można było wyczarować malawijskiej kuchni na Ogrodowej w Warszawie. A zaczęło się od łódeczek z ogórków. Dlaczego? To proste: olbrzymią część Malawi zajmuje jezioro Niasa, jedno z największych afrykańskich jezior. Usuwanie z ogórków pestek przy pomocy specjalnych łyżeczek dało dzieciom dużo radości. Potem była zupa – a zupa fasolowa z dodatkiem mleka kokosowego naprawdę smakuje inaczej. Najpierw trzeba było się jednak nakroić warzyw: cebuli, papryki i batatów. A po ugotowaniu zupę posypywaliśmy uprażonymi wiórkami kokosowymi! Kurczak z mango i prażonymi orzechami też był nie lada wyzwaniem – najpierw kawałki mięsa trzeba było zamarynować w soku anansowym, a potem krótko smażyć z mango i orzeszkami. Wyszło świetnie, aromatycznie i smacznie. Na deser były ciasteczka mbatata, czyli z batatami. Trochę przypominają nasze ciasteczka dyniowe.

Frajdy było co niemiara. Umówiliśmy się na kolejne takie spotkanie za rok.

« Wstecz

Kategorie aktualności

Ostatnie wpisy

  • Podsumowanie 2022 r. w Żółtym Talerzu Dodano 2023-01-17 23:18:43.
  • Coraz bliżej święta Dodano 2022-12-09 13:37:14.
  • KONKURS "ZDROWO NAKRĘCENI" – EDYCJA II Dodano 2022-10-27 15:56:45.
  • 9 milionów posiłków dla dzieci. Rusza 7. edycja programu Żółty Talerz Dodano 2022-09-20 23:01:01.
  • Rekrutacja do VII edycji programu Żółty Talerz Dodano 2022-07-18 19:17:40.
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Lista ŻT
  • Scenariusze
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone © Żółty Talerz 2023.
Polityka prywatności Projekt i wykonanie: Interfinity.