SGGW Partnerem Merytorycznym naszego Programu
Dodano: 30 lis 2017 o 16:53:09.Od tego roku Żółty Talerz zyskał nowego i potężnego partnera merytorycznego – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Eksperci tej uczelni przygotowali m.in. Listę Produktów Żółtego Talerza. Znajduje się na niej żywność, która może być wykorzystywana przez osoby przygotowujące posiłki w programie.
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstał w 1977 r., jako pierwsza w Polsce i w Europie Środkowo-Wschodniej placówka akademicka w zakresie nauki o żywieniu człowieka i nauk konsumenckich, która stała się wzorem dla innych ośrodków naukowo-dydaktycznych, zarówno w kraju, jak i za granicą. W chwili obecnej Wydział jest jedną z nielicznych w Polsce instytucji naukowo-dydaktycznych, której profil dydaktyczny, w tym edukacyjny, oraz badania naukowe koncentrują się na: żywieniowych uwarunkowaniach zdrowia i jakości życia w wybranych subpopulacjach, optymalizacji postępowania dietetycznego w profilaktyce i terapii różnych schorzeń, rozwiązaniach techniczno-technologicznych sprzyjających innowacyjności i konkurencyjności producentów żywności, kształtowaniu jakości sensorycznej, wartości odżywczej oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, rozwoju rynku żywności w Polsce w kontekście zmian zachowań konsumentów i spożycia żywności, ochronie i edukacji konsumentów na rynku żywności. Zgodnie z wizją Wydziału, żywienie człowieka to dziedzina zajmująca się współzależnością między pożywieniem a organizmem człowieka na poziomach molekularnym, komórkowym, tkankowym, całego organizmu oraz populacji.