Sałatka z bobem i avocado
Dodano: 13 lip 2018 o 15:48:36.SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- sałata dekoracyjna lub mieszanka sałat
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- grzanki z pieczywa,
- 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
PRZYGOTOWANIE
Bób opłukać, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości.
Bób obrać, awokado obrać i pokroić w kosteczkę. Sałatę poszarpać, wymieszać z połową winegretu i ułożyć na półmiskach, dodać awokado i bób, doprawić solą i pieprzem. Przygotować grzanki (można opiec w tosterze, na patelni lub w piekarniku), dodać do sałatki. Ugotować jajka i ułożyć na sałacie, posypać parmezanem i polać winegretem.
WINEGRET:
3 łyżki oliwy extra vergine
1,5 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki syropu klonowego (lub z agawy lub miodu)
sól i pieprz
Monika Węgrzyn, MOW Travel- podróże, edukacja, przygoda www.monikawegrzyn.pl