Lekcja zdrowia dla dzieci w Kędzierzynie-Koźlu
Dodano: 22 lut 2017 o 12:06:01.Ponad 50 osób, dzieci i ich rodzice wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Publicznej Szkole Podstawowej nr 6. Nietypowe zajęcia zorganizowano w ramach programu Żółty Talerz finansowanego Kulczyk Foundation realizowanego przez Polski Czerwony Krzyż w Opolu.
Pani dietetyk w sposób bardzo interesujący i prosty opowiadała o roli cukru w organizmie. Dzieci mogły przeliczyć ile niezdrowego cukru zawierają popularne i lubiane przez nas soki, jogurty, desery mleczne. Podczas warsztatów oglądaliśmy film poświęcony roli cukrów w organizmie oraz źródłach jego występowania w żywności. Następnie przystąpiono do przygotowania szybkich, zdrowych przekąsek, koktajli, sałatek, które mogą zastąpić popularne słodycze. Wykorzystano takie produkty jak: orzechy, warzywa, świeże i suszone owoce, mak, sezam, wiórki kokosowe, migdały, kakao, jogurty naturalne, płatki owsiane, olej kokosowy. Potrawy były przygotowywane według przepisu dietetyczki. Rodzice i dzieci pracowały wspólnie, przygotowując różne potrawy.
Podczas wspólnej degustacji przygotowane potrawy znikały ze stołów. Przepisy zdrowych, słodkich przekąsek trafiły do rodziców i dzieci. Wszyscy zapewniali, że będą przygotowywać je wspólnie w swoich domach. Już za miesiąc następne warsztaty ph. „Zdrowie jest w głowie – naturalne sposoby wzmacniania odporności dzieci”.