Kurczak w sosie z zielonego pesto z bobem
Dodano: 13 lip 2018 o 15:52:12.SKŁADNIKI
4 porcje
- 1 podwójna pierś kurczaka
- około 4 łyżek mąki
- 2 łyżki oliwy
- 4 pełne łyżki zielonego pesto (kupionego lub DOMOWEGO)
- 200 ml śmietanki kremowej 30%
- 4 łyżki listków świeżego tymianku
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- dodatki np. młode ziemniaki z wody
PRZYGOTOWANIE
Ugotować bób w osolonej wodzie, obrać. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna, kostki, przekroić w poprzek na cieńsze filety. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.
Na patelnię z kurczakiem dodać zielone pesto, wymieszać i wlać śmietankę. Zagotować i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
Dodać ugotowany i obrany bób oraz świeży tymianek. Gotować na malutkim ogniu jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Podawać np. z młodymi ziemniakami z wody.