Kulczyk Foundation Facebook profile Kulczyk Foundation Instagram profile Kulczyk Foundation Linkedin profile Kulczyk Foundation YouTube profile

ŻÓŁTY TALERZ

SGGW
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Scenariusze
  • Kontakt
  • Strona główna
  • ›
  • Przepisy
  • ›
  • Kurczak w sosie z zielonego pesto z bobem

Kurczak w sosie z zielonego pesto z bobem

Dodano: 13 Lip 2018 o 15:52:12.

SKŁADNIKI
4 porcje

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • około 4 łyżek mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 pełne łyżki zielonego pesto (kupionego lub DOMOWEGO)
  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • 4 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatki np. młode ziemniaki z wody

PRZYGOTOWANIE
Ugotować bób w osolonej wodzie, obrać. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna, kostki, przekroić w poprzek na cieńsze filety. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.
Na patelnię z kurczakiem dodać zielone pesto, wymieszać i wlać śmietankę. Zagotować i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
Dodać ugotowany i obrany bób oraz świeży tymianek. Gotować na malutkim ogniu jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Podawać np. z młodymi ziemniakami z wody.

www.kwestiasmaku.com

« Wstecz

Kategorie aktualności

Ostatnie wpisy

  • Paczki świąteczne Dodano 2021-04-02 00:22:39.
  • Wspólne gotowanie to najlepsza zabawa! Dodano 2021-03-30 22:43:03.
  • Wiemy co jest zdrowe! Dodano 2021-03-22 11:55:08.
  • Wyniku konkursu „Kreatywne gotowanie z Wandą” Dodano 2021-02-15 22:50:21.
  • Dzień Babci i Dziadka Dodano 2021-01-20 16:00:46.
  • Strona główna
  • O programie
  • Gdzie działamy
  • Partnerzy
  • Konkurs
  • Scenariusze
  • Kontakt
Wszelkie prawa zastrzeżone © Żółty Talerz 2021.
Polityka prywatności Projekt i wykonanie: Interfinity.