Dzieci pokochały ziarna
Dodano: 5 gru 2016 o 10:19:07.Nie ma to jak zdrowie, ale o nie trzeba zadbać aktywnością i właściwą, zbilansowaną dietą. Dorośli mogą to zrobić sami. A co z dziećmi? Wygląda na to, że o nie możemy być także spokojni.
– To jest super przygoda – mówi Asia, uczestniczka programu „Żółty Talerz”, prowadzonego w Ognisku Wychowawczym TPD w Szczypiornie.
W Ogniskach Wychowawczych TPD w Szczypiornie i Kosewie, odbyło się kolejne spotkanie dzieci i rodziców z panią dietetyk, która bardzo profesjonalnie poprowadziła prezentację multimedialną dotyczącą zdrowego odżywiania i jego wpływu na zdrowie i kondycję człowieka.
Dzieciom przekazała m.in. wiedzę o konieczności spożywania śniadań, ich składzie i wpływie na całodzienną koncentrację, naukę i sprawność. Zwracając się bezpośrednio do rodziców, pani dietetyk podkreśliła ich ogromną rolę w serwowaniu swoim pociechom porannych posiłków, jak również w dbałości o przyrządzanie zdrowych dań popołudniowych i wieczornych.
Dzieci dzieliły się z panią dietetyk swoimi wcześniejszymi doświadczeniami w przygotowywaniu posiłków w Ogniskach, które wykonują przy pomocy wychowawców w ramach programu „Żółty Talerz”. Zadawały pytania, rozwiązywały quizy tematyczne i bawiły się przy tym znakomicie.
Na zakończenie spotkania pani dietetyk , wspólnie z rodzicami i dziećmi sporządziła pokazową, zdrową przekąskę.
– Nie sądziłam, że wymieszanie ziaren słonecznika i dyni z rodzynkami, żurawiną, owocami i naturalnym jogurtem, może stanowić samodzielne danie – mówiła Iza, a zdumiona Marysia dodała – Poza tym jakie to smaczne ! I bez niepotrzebnie dodanego cukru!
Następne spotkanie z Panią dietetyk – 6 grudnia. Poznamy „lekkie” dania wigilijne, które są mało znane i rzadko goszczą w naszej tradycyjnej kuchni.