Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
Dodano: 13 lip 2018 o 15:51:12.SKŁADNIKI
2 porcje
- 450 g miąższu arbuza (bez pestek)
- 150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek)
- sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki
- 1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru
- DO PODANIA (OPCJONALNIE)
ser feta, grzanki, posiekane pistacje
PRZYGOTOWANIE
Arbuza, truskawki, sok z cytryny lub limonki, miętę i imbir włożyć do pojemnika blendera i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach lub rozdrobnić za pomocą funkcji „pulsacyjnej” – tak aby pozostawić drobne kawałeczki arbuza i truskawek (jeśli chcemy, możemy też zmiksować chłodnik na gładki mus). Wstawić do lodówki.
Podawać z pokruszonym serem feta i grzankami, opcjonalnie także posiekanymi pistacjami.