Archiwum newsów
Lot trzmiela
Zapytaliśmy dzieci o ich ulubione potrawy, warzywa i owoce. Zastanawialiśmy się razem z dziećmi skąd to jedzenie się bierze, jak to się dzieje, że każdego roku od tysięcy lat rośliny, które są naszym pożywieniem, wyrastają ponownie! I tak to się zaczęło:...
Magnetyczna moc na Augustiańskiej w Krakowie
– Co robisz dziś po lekcjach? -Gotuję! -Gdzie? -Na Augustiańskiej? Przyszedł i … został. Bo cudnie móc spędzić konstruktywnie czas, wśród fajnych ludzi- gotując! Codzienne, kulinarne szaleństwa w Świetlicy TPD Augustiańska w Krakowie, to już norma....
Zostaliśmy zsokowani!
Co zrobić, żeby czuć się zdrowym i pełnym energii nawet w szare, jesienne dni? Oczywiście – pić soki! Koniecznie świeżo wyciskane z owoców i warzyw. Dlatego w listopadzie na naszej świetlicy rządzą soki. Zaczęliśmy od wycieczki do „Sokowirówki” –...
Dzieci ze świetlicy „św. Rodziny” pieką chleby!
W ramach warsztatów realizowanych przy programie „Żółty Talerz” dzieci z placówki Caritas Archidiecezji Szczecińsko – Kamińskiej „Św. Rodzina” wybrały się wraz z rodzicami do piekarni. Ciocia Babeczka pokazała uczestnikom z jakich...
Książki kucharskie wychowanków Caritas w Szczecinie
Każdy z nas ma swoje ulubione danie. Niestety, nie zawsze potrafimy je zrobić z „głową”. Dlatego podczas zajęć plastycznych zadaniem wychowanków świetlicy Caritasu Archidiecezji Szczecińsko-Kamińskiej było stworzenie kolorowej książki kucharskiej....
Żółty Talerz w Tarnowcu
14 listopada w ramach Programu „Żółty Talerz” w Zespole Szkół Publicznych w Tarnowcu zostały zorganizowane zajęcia edukacyjne dotyczące promocji zasad zdrowego odżywiania. Zajęcia prowadziła mgr Beata Drwal a uczestniczyli w nich uczniowie klasy III Szkoły...
„ALLE DOBRE” – warsztaty w pizzerii
Wszyscy lubimy smak włoskiego przysmaku jakim jest pizza. 20 października dzieci placówki „Kubuś Puchatek” samodzielnie przygotowały pizzę w z pizzerii „Alle DOBRE”. Najpierw szef kuchni oprowadził dzieci po kuchni, pokazał sprzęt...
Owocowy Raj w TPD w Wieruszowie
Wychowawcy ogniska środowiskowego TPD w Wieruszowie postanowili opowiedzieć dzieciom o owocach. O tym jakie są dobre, ale też czemu nie należy z nimi przesadzać. Wreszcie wyjaśniło się, czemu powinno się mówić „warzywa i owoce” a nie odwrotnie. Otóż...
Już 44 656 posiłków dla dzieci z „Żółtego Talerza”
Ważna wiadomość w Międzynarodowym Dniu Walki z Ubóstwem. W ciągu pierwszego miesiąca od startu program „Żółty Talerz” nakarmił prawie 3 500 dzieci przygotowując dla nich 44656 posiłków. – Tak to ma działać. Machina dobrych zmian ruszyła. Do sojuszu...
Onet.pl o programie Żółty Talerz
– Bardzo chcę, by dla polskich dzieci coś się zmieniło na lepsze – podkreślała w czwartkowe południe Dominika Kulczyk, szefowa Kulczyk Foundation. Razem ze swoim bratem Sebastianem Kulczykiem prezentowała swój projekt społeczny, który został przygotowany...