Archiwum newsów
„Żółty Talerz” przygotował dla dzieci już ponad ćwierć miliona posiłków!!
Czy jeden obiad może zmienić całe życie dziecka? Może, jeśli stanie się początkiem drogi ku normalności. – Ta normalność to wcale nie talerz zupy dla każdego, ale o wiele więcej. To pełnowartościowy posiłek. Taki, którego dziecko często dotąd nie...
Warsztaty kulinarne w świetlicy „Horyzont”
W dniu 22.11.2016 w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym „Horyzont” prowadzonym przez TPD w Koszalinie odbyły się warsztaty kulinarne dla społeczności lokalnej. Na warsztaty do naszej świetlicy przybyli zaproszeni goście p. Grażyna Kietrys przewodnicząca Rady...
Sezon na dynię w świetlicy „Północ”
Potrawy z dyni był głównym tematem listopadowych zajęć w Środowiskowym Ognisku Wychowawczym ,,Północ” prowadzonym przez TPD w Koszalinie. W warsztatach edukacyjno kulinarnych wzięło udział 35 dzieci, 18 rodziców a także Pani Kierownik Biblioteki w...
Gotowanie jest proste! – Żółty Talerz w Gazecie Biłgorajskiej
Pod koniec listopada pod hasłem „Gotowanie jest proste” w Placówce Wsparcia Dziennego „Skrzydła” w Bukowej odbyły się warsztaty dla rodziców i opiekunów objętych Programem Umacnia Rodziny SOS Wiosek dziecięcych Biłgoraj. Zajęcia były...
Warsztaty kulinarne w ognisku wychowawczym „Przystań”
Warsztaty dla dzieci odbyły się w 4 listopada. Uczestniczyło w nich 35 wychowanków środowiskowego ogniska wychowawczego PRZYSTAŃ prowadzonego przez TPD w Koszalinie. Gośćmi a zarazem prowadzącymi spotkanie były: pani dietetyk Matylda Grygorcewicz oraz p. Barbara...
„Żółty Talerz” w świetlicy Słoneczne wzgórze
Od dawna w mediach, szkołach, mówi się o zdrowym odżywianiu. Jednak takiej wiedzy i informacji nigdy za wiele. Od kilku tygodni w naszej Świetlicy Wzgórze spożywamy bardzo kolorowe i zdrowe jedzenie. Ale nie tylko. Pogadanki na temat zdrowego żywienia były u nas...
„Jabłkowy Twist” w świetlicy Kasztany
„Ciocia, a czym będą dzisiejsze zajęcia?” – zapytał 9-letni Oliwier. Nie on jeden się nad tym zastanawiał. Wszyscy byliśmy ciekawi tego, jakim tematem zaczniemy ten tydzień. I wtedy padła odpowiedź: JABŁKO! „Mi się kojarzy z sadem i...
Dzień Jabłka na Jesionowej
W myśl starego angielskiego porzekadła: „An apple a day keeps the doctor away” wychowankowie Centrum Frassati uczcili ten zdrowy owoc organizując „Dzien Jabłka”. Dzieci chętnie kosztowały smacznych jabłek i dowiadywały się o różnym ich...
Dzieci pokochały ziarna
Nie ma to jak zdrowie, ale o nie trzeba zadbać aktywnością i właściwą, zbilansowaną dietą. Dorośli mogą to zrobić sami. A co z dziećmi? Wygląda na to, że o nie możemy być także spokojni. – To jest super przygoda – mówi Asia, uczestniczka programu...
Warsztaty zdrowego żywienia w Proszowicach
Hamburger, frytki, cola, to ulubiony zestaw mniejszych i większych dzieci, a także niejednej dorosłej osoby. O tym, czy takie jedzenie jest zdrowe i czy można je zastąpić innymi produktami można było dowiedzieć się w trakcie warsztatów zdrowego żywienia –...