Archiwum newsów
W zgodzie z zasadami Żółtego Talerza w Sokołowie Podlaskim
– Smutno nam, kiedy świetlica jest zamknięta, bo nie mamy wtedy co robić – mówią chórem dzieci ze Świetlicy Socjoterapeutycznej Caritas w Sokołowie Podlaskim. Na szczęście nie muszą się smucić, nawet w wakacje. Codziennie od godziny 13 do 17 bawią się,...
TPD w Pracowni Efektu Domina
Pierwsze wakacyjne warsztaty dla dzieci już za nami. 6 i 7 lipca w Pracowni Efektu Domina gościliśmy dzieci i młodzież przebywające w Serocku na koloniach Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. To oczywiście uczestnicy naszego programu Żółty talerz – ale skoro...
Zupa z czerwonej soczewicy z batatami i mlekiem kokosowym
SKŁADNIKI 4 porcje 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por (biała i jasnozielona część) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy przyprawy: po 1/2 łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, ostrej papryki, słodkiej papryki, suszonego oregano 1 i 1/2 litra bulionu 1...
Kurczak w sosie z zielonego pesto z bobem
SKŁADNIKI 4 porcje 1 podwójna pierś kurczaka około 4 łyżek mąki 2 łyżki oliwy 4 pełne łyżki zielonego pesto (kupionego lub DOMOWEGO) 200 ml śmietanki kremowej 30% 4 łyżki listków świeżego tymianku 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu sól i świeżo...
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy
SKŁADNIKI 2 porcje 450 g miąższu arbuza (bez pestek) 150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek) sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki 1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru DO PODANIA (OPCJONALNIE) ser...
Saszetki z papieru ryżowego z makaronem sojowym, pieczonym kurczakiem i warzywami
Arkusze papieru ryżowego zwilżyć wodą. Ułożyć na nich ugotowany makaron sojowy, słupki warzyw, pokrojonego drobno pieczonego kurczaka. Doprawić sosem sojowym. Zwinąć. Przewiązać szczypiorkiem. Monika Węgrzyn, MOW Travel- podróże, edukacja, przygoda...
Podpłomyki z pesto z natki
Pesto z natki: natkę pietruszki zmiksować na gładką pastę z oliwą, czosnkiem i orzechami nerkowca. Doprawić do smaku Monika Węgrzyn, MOW Travel- podróże, edukacja, przygoda...
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Pomidory obrać, posiekać drobno, wymieszać z posiekaną bazylią, doprawić solą. Bułeczki podpiec, posmarować oliwą i czosnkiem. Monika Węgrzyn, MOW Travel- podróże, edukacja, przygoda...
Sałatka z bobem i avocado
SKŁADNIKI 2 PORCJE 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu sałata dekoracyjna lub mieszanka sałat 1 dojrzałe awokado 2 jajka grzanki z pieczywa, 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano PRZYGOTOWANIE Bób opłukać, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do...
Ogórkowe łodzie z ricottą, miodem i miętą (na słodko i na słono)
Obrane ogórki przeciąć wzdłuż. Wydrążyć ogórkowe łódeczki. Napełnić ricottą na słono (ze szczypiorkiem) lub na słodko (z miodem) Monika Węgrzyn, MOW Travel- podróże, edukacja, przygoda...